Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in vasiyeti açıklandı

Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin 23 Ağustos'ta Moskova'dan St Petersburg'a seyahat ettiği sırada özel jetinin başkent yakınlarında düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Prigojin’in ölmeden hazırladığı vasiyetinin ortaya çıktığı ileri sürüldü.

Rus Telegram hesabı ‘Port’, Prigojin’in vasiyetinin bir kopyasına ulaşıldığını öne sürerek fotoğraf paylaştı.

Belgenin 2 Mart tarihinde onaylatıldığı, Prigojin’in bütün mal varlığını ve işlerinin kontrolünü 25 yaşındaki oğlu Pavel'e miras bıraktığı belirtildi.

Söz konusu belgede Pavel, Wagner Grubu da dahil olmak üzere Prigojin’in varlıklarının tek mirasçısı olarak anılıyor.

Diğer yandan Port hesabında, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Prigojin’in iş imparatorluğuna yaklaşık 800 milyon dolar kadar borcu olduğu iddiasına da yer verildi.

The Telagraph'ın haberine göre, milislerle bağlantılı gruplar, Yevgeni Prigojin'in oğlunun Wagner Grubu'nun komutasını devraldığını ve savaşçılarını Ukrayna'daki savaşa geri döndürmek için Moskova ile görüştüğünü ifade etti.

Wagner'e bağlı Telegram kanalına göre, Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) 25 yaşındaki Pavel Prigojin'in babası tarafından kurulan paralı asker grubunun geleceği konusunda Rus Ulusal Muhafızları ile görüşmeler yaptı.

Bu yılın başlarında Ukrayna'dan çekilen Wagner ana muharip unsurları; Belarus, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya ve Mali dahil olmak üzere çeşitli ülkelere dağılmış durumda.

Wagner grubunun Yevgeni Prigojin'in başarısız bir isyana liderlik etmesinden iki ay sonra ölmesinden bu yana lideri bulunmuyor. Bu olay, Wagner yanlısı grupların, Pavel'in grubun mülklerini ve milislerini miras alması gerektiğini belirten ve bu yılın Mart ayına ait olan bir vasiyetnameyi internette dolaşıma sokmasıyla ortaya çıktı.

The Telegraph'ın doğrulayamadığı belgede şu ifadeler yer alıyor: "Tüm mal varlığımı ... ve gelecekte edinebileceğim malları Pavel Evgenyevich Prigozhin'e miras bırakıyorum."

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Pavel Prigojin'in yeni şef olarak ortaya çıkmasının, bazı Wagner savaşçılarının Vladimir Putin'in geçen hafta eski üst düzey komutanlarından birini açıkça kucaklamasına olumsuz tepki göstermesinin ardından geldiğini belirtti.

Putin, "Sedoi" yani gri saçlı lakabıyla bilinen Andrei Troshev'e Ukrayna'daki gönüllü savaşçıları denetleme görevi vermişti. Kremlin Troshev'in artık Rusya Savunma Bakanlığı'na çalıştığını ifade etti.

WAGNER, AFRİKA VE BELARUS’TA FAAL

Rusya'da, özel jetinin düşmesi sonucu ölen Yevgeni Prigojin'in kurucusu olduğu Wagner grubu, Afrika ve Belarus'ta faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Prigojin'e ait olduğu bilinen "Konkord" adlı şirketin sosyal medya hesabından "Wagner Grubu Basın Servisi" adına yapılan açıklamada, paralı savaşçı grubunun Afrika ve Belarus istikametlerinde çalışmalarına devam ettiği duyuruldu.

Açıklamada, "Şirketin kapatılması söz konusu değil. Özel askeri şirketin komutanlığı hala verilen tüm görevleri gerçekleştiriyor ve şirketi yönetiyor." ifadelerine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "aşçısı" olarak bilinen ve Rus yönetimine isyan başlatan Prigojin, birçok ülkede faaliyet gösteren paramiliter grubu Wagner'in Ukrayna savaşında rol oynamasıyla ön plana çıkmıştı.

Hükümlülerin de aralarında yer aldığı Wagner grubu, Ukrayna'nın dışında Suriye'deki iç savaş da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Afrika'daki çeşitli çatışmalarda asker bulundurdu.