Türkiye'nin Irak açılımı Yunan basınında
Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki terör örgütlerine yönelik düzenleyeceği operasyon, Ankara’da bir süre diplomat olarak görev yapan Korgeneral Lazaros Kambouridis ve gazeteci Maria Zacharaki tarafından Yunan medyasına taşındı
Türkiye’nin terörle mücadelede atacağı yeni adım, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıkladığı şekliyle “Irak’ta bir güvenlik koridoru oluşturmayı” ve “Kuzey Irak’ta terörü bir sorun olmaktan çıkarmayı” hedefliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat’a düzenlemesi beklenen ziyaret sonrasında detayları kesinleşecek bu girişim, Yunan basınına da Ankara-Atina ve Türkiye-ABD ilişkileri bağlamında konu oldu.
KAMBOURIDIS: TÜRKİYE, YUNANİSTAN İLE ÇATIŞMAYA HAZIRLANIYOR
Korgeneral Kambouridis, Pentapostagma’da yayımlanan yazısında MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Bağdat’ta mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği temastan “tatmin olmuş” bir biçimde ayrıldıklarını, Türkiye ile farklı konularda yürütülecek iş birliğinin Irak için de karlı olacağını ifade etti.
Bakan Fidan’ın “ABD’nin Suriye’deki varlığının kalıcı hale gelmesi durumunda iki ülke [Türkiye ve ABD] terör örgütü üzerinden daha büyük bir karşı karşıya geliş riski taşıyor” sözlerini “Ankara’nın Washington’un bölgeden çekilmesi konusundaki kararlılığının bir göstergesi” olarak yorumlayan Kambouridis, Türkiye’nin ABD’nin bölgeden çekilmesini sağlayarak Kuzey Irak ve Suriye’deki boşluğu dolduran ülke olmanın sinyallerini verdiğini belirtiyor.
Ankara’nın Kuzey Irak’ta başlayıp Suriye’nin Doğu Akdeniz kıyılarında sonlanacak bir güvenlik koridoru hamlesinden sonra “Mavi Vatan” doktrinini sağlamlaştırmaya yöneleceğini aktaran Korgeneral, Türkiye’nin hava kuvvetlerini güçlendirerek ve güneydeki çatışmaları sonlandırarak “Yunanistan ve [Güney] Kıbrıs ile olası bir çarpışmaya” hazırlanmayı amaçladığını yazıyor.
ZACHARAKI: KONJONKTÜR DEĞİŞTİ
Ethnos Gazetesi’nin Türkiye muhabiri Zacharaki, Ankara-Bağdat hattında varılan konsensüsün Türkiye-Irak ilişkilerinde “yeni bir dönemin kapısını araladığını” dile getirdi.
Zacharaki, Türkiye’nin Irak’taki durumu “olduğu gibi kabul ettiğini” ve yaşanan paradigma değişiminin hem Ankara’nın hem de Bağdat’ın çıkarına olacağını yazdı.