Yunanistan’daki genel seçimler Miçotakis’in zaferi ve aşırı sağın yükselişiyle sonuçlandı

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde hükümet kurulamamıştı. Ancak dün gerçekleştirilen genel seçimlerde Kiryakos Miçotakis’in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, 158 milletvekili çıkararak mecliste mutlak çoğunluğu sağladı. Bugün de Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu hükümeti kurma görevini Miçotakis’e verdi. Peki, Miçotakis Yunan halkının desteğini nasıl kazandı? Miçotakis’in zaferi, Türk-Yunan ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde 151 milletvekili sayısına hiçbir parti ulaşamadığı için hükümet kurulamamıştı. 

Son dört yıldır tek başına iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi aldığı yüzde 40,79'luk oy ile 300 sandalyelik meclise 146 milletvekili göndermiş ancak tek başına iktidara gelmek için gerekli 151 milletvekili sayısına ulaşamamıştı. 

Yeni Demokrasi Partisi'ni, Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07'lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etmişti. 

Merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ise yüzde 11,46'lık oy ve 41 milletvekiliyle üçüncü sıraya yerleşmişti. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,23 oy ve 26 milletvekili, aşırı sağcı tutumuyla bilinen Yunan Çözümü Partisi ise yüzde 4,45 oy ve 16 milletvekiliyle parlamentoda temsil hakkını kazanmıştı. 

Yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı 5 olmuştu. 

21 Mayıs'taki genel seçimde hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranına ulaşamayınca, partilerin koalisyon seçeneğine de yanaşmaması sebebiyle 25 Haziran'da tekrar sandığa gidileceği açıklanmıştı. 

KİRYAKOS MİÇOTAKİS SEÇİMİN GALİBİ OLDU 

Yunanistan'da halk, mayıs ayında yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin mecliste mutlak çoğunluğu elde edememesi ve daha sonra koalisyon hükümeti kurma sürecinden netice alınamaması üzerine dün yeniden sandık başına gitti.

AA’da yer alan habere göre; Yunanistan genel seçimlerini Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi kazandı. 

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; sandıkların yüzde 99,69'u açıldı ve Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,55 ile 300 sandalyeli mecliste 158 milletvekili elde etti. 
 
Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 17,84 oyla 48 milletvekili kazanarak ana muhalefet olmayı garantiledi. 
 
PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,85 ile 32, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,69 ile 20, Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,44 ile 12, Zafer Partisi yüzde 3,69 ile 10, Özgürlük Seyri Partisi yüzde 3,17 ile 8 meclisteki sandalyenin sahibi oldu. 
 
Seçime katılmasına Yunan yargısınca izin verilmeyen eski Altın Şafak Milletvekili İlias Kasidiaris'in desteğini açıkladığı aşırı sağcı Spartalılar Partisi ise yüzde 4,64'lük oyla meclise 12 milletvekili göndermeyi başardı. 
 
Böylelikle seçim barajının yüzde 3 olduğu Yunanistan'da mecliste temsil edilen partilerin sayısı 8 oldu. 


 
Gazete Duvar’ın aktardığına göre; Yeni Demokrasi partisi lideri Kiryakos Miçotakis dün seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada, “Bugün, ülkeyi geri bırakan ve toplumu bölen travmatik yalan ve zehir döngüsü sona eriyor. Yunan halkına güvenleri için teşekkür ediyor ve minnettarlığımı sunuyorum. Kişisel olarak, şimdi ülkeme tüm gücümle hizmet etmek için daha ağır bir görev üstlendiğim düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı. 
 
“Mucizeler vadetmiyorum Ancak sizi temin ederim ki hiçbir kibir ya da küstahlığa müsamaha göstermeden, planlı, özverili ve her şeyden önemlisi çok çalışarak ulusal görevime sadık kalacağım” diyen Miçotakis, konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Sorunlarla yüzleşiyoruz ve tüm vatandaşların yanındayız. Yunanistan'ı dinamik bir büyüme, daha yüksek ücretler, daha iyi kamu ve ücretsiz sağlık hizmetleri ile daha düşük eşitsizlikler, daha verimli ve dijital bir devlet ve güçlü bir Avrupa ile dönüştürebilecek ikinci bir dönem için hedeflerimiz yüksek. Tüm bunları gerçekleştirmek için hem planımız hem de deneyimimiz var. Yarından itibaren yeni hükümet, sandığın haklı çıkardığı bir dizi fikir ve siyasi tutumu yansıtmakla yükümlüdür. 
 
Beklentilerin yüksek olduğunu biliyorum ve bu nedenle her zaman daha geniş bir uzlaşı arayışı içinde olacağım. Tüm Yunanlılar için başbakan olacağım. Vatandaşlar, özellikle de en zayıf olanlar devleti yanlarında hissetmelidir." 
 
Euronews’in aktardığına göre; ana muhalefet olmayı garantileyen Aleksis Çipras ise “seçim sonuçlarının toplum ve Demokrasi için büyük ölçüde olumsuz" olduğunu söyledi ve "Parti üyelerinden hepimizi yargılamaları istenecek. Bu süreçte kendimi parti üyelerinin takdirine bırakacağımı söylemeye gerek yok" ifadelerini kullandı.   

MİÇOTAKİS’İN SEÇİM VAATLERİ 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, genel seçimler için yürüttüğü kampanya sırasında Türkiye ile olan kara sınırının tamamına duvar örme sözü vermişti. 

2026 yılına kadar 100 kilometreden fazla duvar ekleneceğini söyleyen Miçotakis, “Yunanistan’da bu projeye karşı savaşan siyasi güçler olmasından dolayı üzüntümü belirtmek isterim. Mevcut duvar ve vadettiğimiz duvarlar yasadışı göçe karşı etkili bir caydırıcı güç olacaktır. Ördüğümüz duvar geçen yıl kara sınırımızdan 250 binden fazla geçişin önlenmesine yardımcı oldu” değerlendirmesinde bulunmuştu. 
 
Kiryakos Miçotakis seçim kampanyası sırasında ekonomi alanında eksikliklerin farkında olduğunu, sorunların üstesinden ancak kendi partisinin gelebileceği mesajını vermişti. 


 
Bu doğrultuda Başbakan enflasyonu yüzde 8'in altına düşürme, ekonomik büyümeyi yüzde 3'ün üstüne çıkarma ve Yunanistan'a daha fazla yabancı yatırım çekme vaadinde bulunmuştu. 
 
Dört yıllık iktidarı döneminde, hayat pahalığı ve enerji krizinin yanı sıra geçen yıl patlak veren “telekulak skandalı” ve 1 Mart’ta 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası yüzünden ağır eleştirilere hedef olan Miçotakis, asgari ücreti 780 avro’dan 950 avro’ya çıkaracağı, vergi indirimlerine gideceği, e-devlet sistemini geliştireceği ve sağlık hizmetlerini düzelteceği gibi sözler vermişti. 
 
Kiryakos Miçotakis, telekulak skandalı ve ekonomideki kötü gidişata rağmen seçim sürecinde yürüttüğü bu kampanyalarla Yunan halkının desteğini almayı başardı.  

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ MİÇOTAKİS’E VERİLDİ 

Bugün Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, dünkü seçimlerin galibi Yeni Demokrasi Partisi'nin Lideri Kiryakos Miçotakis'e, hükümeti kurma görevini verdi. 
 
Miçotakis'i makamında kabul eden Sakelaropulu, kendisine hükümeti kurma görevini verdiğini söyledi. 

Yunan halkına karşı büyük bir sorumluluk duyduğunu vurgulayan Miçotakis, "İlk baştan beri ülkemizin istikrarlı ve güçlü bir hükümete sahip olmasını hedeflemiştim" dedi. 
 
Miçotakis, ikinci 4 yıllık görevi süresinde, büyük reformlar planladığını dile getirdi. 

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDE DURUM NE OLACAK? 

Türkiye-Yunanistan ilişkileri düşünüldüğünde ilk akla gelen Ege Adaları sorunu oluyor. Ancak taraflar arasında çözüme kavuşturulması gereken başka meseleler de var. 
 
Türkiye ile Yunanistan, Doğu Akdeniz meselesinde anlaşmazlıklar yaşıyor. Ankara’nın haklarını görmezden gelen Atina, bölgedeki diğer ülkeleri yanına çekerek Türkiye’yi yalnızlaştırmaya çalışıyor. 
 
Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların adil paylaşımı, Yunanistan'ın AB ve NATO içerisindeki uzlaşmaz tutumu gibi konular da ikili ilişkileri doğrudan etkileyen meseleler arasında yer alıyor.

Seçim konuşmalarında Türkiye’ye çok az değinen Kiryakos Miçotakis Ankara hakkındaki politikalarını anlatırken, “Türkiye ile sürekli gerginlik içinde yaşamak alın yazısı değildir. Bir fırsat penceresi açıldı, yararlanmalıyız. Fazla umutlu değilim ama denememiz gerek. Kendisini 'Mavi Vatan' ile dile getiren Türk revizyonizminin, Türk siyasi partilerinin DNA’sına derin şekilde işlediği kanısındayım. Yanılsama içinde değilim. Yunanistan’ın caydırıcı gücünü arttırması siyasetini sürdüreceğim. Silahlanmaya ve güçlü ittifaklar kurmaya devam edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan’daki genel seçimler Kiryakos Miçotakis’in zaferi ve aşırı sağın yükselişiyle sonuçlandı. 

Bu durumun, Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz etkilemesi ve Ege’deki gerilimi tırmandırması bekleniyor. 

6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim azalmış, Ankara-Atina hattında yeni bir sayfa açılmıştı. Ancak Yunanistan’daki genel seçimlerin ardından aşırı sağın yükselişe geçmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. 

Ayrıca Kiryakos Miçotakis’in kabinesinde yer alacak isimler de iki ülke ilişkilerini etkileyecek bir diğer unsur olacak. 

İlerleyen günlerde Yunanistan yönetiminin, Türkiye hakkındaki yapıcı söylemlerini terk ederek tehditvari söylemler kullanacağı düşünülüyor. 

Atina yönetimi, önümüzdeki günlerde Türkiye karşıtlığını artıracak eylemlerde bulunabilir.

Yunanistan, iki ülke arasında çözüme kavuşturulmayı bekleyen meseleleri büyüterek savaş nedeni olarak sunabilir.

Yunanistan ayrıca önümüzdeki günlerde diplomatik ataklara hız kazandırarak uluslararası platform ve kuruluşlarda, “Türkiye’nin yayılmacı politikalar izlediği, toprak bütünlüğünü tehdit ettiği ve provokatif tutumlar sergilediği” iddialarını tekrarlayacak gibi görünüyor. 

İlerleyen günlerde Atina yönetiminin, adalar üzerindeki hak iddialarını da artırması bekleniyor.